Radio som lekse?


I sommer har jeg oppdaget NRK sin nettradioapp. Her finnes et stort arkiv med radioprogrammer som man kan høre på når man vil. Jeg er jo svært musikkinteressert, så jeg har hørt mye på NRK P13, som har mange supre programmer for fans av mange sjangre. Et program jeg har likt spesielt godt i sommer er Siris Sommerkassetter. I dette programmet tar Siri Knudsen for seg et år hver dag, fra 1965 til 2015, og spiller musikk fra dette året, forteller om viktige hendelser, viser hva man kunne høre på radio, hva man kunne lese om i ukeblader, snakker om hvordan været var, og forteller hva kroneisen kostet dette året.

I går hørte jeg på episodene om 1968 og 1969, og fikk en idé. Nå er ikke jeg historie- eller musikklærer, så jeg kan faktisk ikke bruke ideen selv, men jeg tenkte jeg kunne dele den, så kanskje andre kunne prøve det ut (Den kan sikkert passe i både norsk og engelsk også). Jeg tenkte: Hvorfor ikke gi elevene i lekse å høre på en spesifikk episode av Siris Sommerkassetter, og skrive ned stikkord om det året episoden handler om. Dette er en lekse man fint kan gjøre mens man gjør andre ting, som f.eks. å lage mat eller trene, og en fin måte å prøve ut flipped classroom (omvendt undervisning), uten å måtte legge så mye ressurser inn i det.

Tilbake på skolen kan man diskutere året man har valgt, og elevene kan velge en hendelse eller et tema fra det året de vil vite mer om. Her kan jo tema justeres etter hvilket fag man kjører oppgaven i (alt fra historiske hendelser til mote kan være aktuelt). Elevene kan da, enten alene eller i grupper (samskriving!) finne mer info om sitt tema, og skrive en tekst eller lage en presentasjon om det temaet. Enkelt og greit.

Siris Sommerkassetter finnes på radio.nrk.no og på appen NRK Radio, som finnes både for iOS (iPhone og iPad), Android og Windows Phone 8. Episodene er tilgjengelig i 5 måneder.

Legg inn en kommentar hvis du bruker opplegget! Jeg vil gjerne høre hvordan det går!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *