Små skritt, nedturer og oppturer


Dette innlegget er ikke så veldig spennende lesning, bare en slags unnskyldning for hvorfor jeg ikke har kommet igang med oppgavene i Smart Læring enda. Det er også et typisk “Hei bloggen, nå er det lenge siden jeg har skrevet noe her”-innlegg, som egentlig er et stort faux pas i bloggsammenheng.

image

Influensasesongen har inntatt heimen, og alle i familien har vært smittet etter tur. Selv er jeg på runde to, og har vært mer eller mindre sporadisk på jobb de siste to ukene. Slik blir det ikke mye #smartlæring av! Jeg har jo egentlig hatt oppgaver som skulle utføres for dette NTNU-faget, men har ikke fått gjort noen av dem enda. Og nå er det 3 dager igjen, der mange av timene er belagt med prøver, og lite sjans for å drive smart læring. Men jeg skal da prøve! Så får vi se hvor langt jeg kommer før jul.

Jeg har begynt å bruke noen av ressursene vi fikk fra @arnek, deriblant TodaysMeet og Kahoot, begge med stor suksess, dog ikke uten utfordringer. Elevene i vg2 er jo en gjeng med “humorister”, så når de får velge brukernavn selv og skrive det de vil i et åpent forum så bruker de først og fremst dette til vittigheter, eller til å legge ut meldinger tilsynelatende fra læreren.

image

En liten utfordring der altså, som jeg ikke er alene om.

Likevel; jeg ser på TodaysMeet som en god ressurs, en svært effektiv metode for å dele lenker og beskjeder som gjelder “akkurat nå”. Viktige beskjeder som skal være synlige over lengre tid bør deles på andre måter (uten at jeg er sikker på hva som er best her, jeg syns selv at It’s Learning er for tungvindt å komme seg inn på og for låst til enkelte fag for å gi viktige meldinger).

Kahoot var en stor suksess. Elevene blir veldig ivrige på å svare riktig, og det blir god stemning. De siste ukene har elevene hatt i oppgave å lage kurs for hverandre (jf læreplan for IKT-servicefag, Bruker- og driftsstøtte: elevene skal kunne “planlegge og gjennomføre enkle kurs” (K06)), og mange valgte å avslutte sine kurs med en Kahoot for å se hva de andre hadde lært. Et lite tips: Kahoot er svære aktive på Twitter, og hvis du tweeter en link til Kahooten din og slenger på @GetKahoot, så får du gjerne en retweet. De var også raske på plass da jeg tweetet til dem at Kahoot var nede.

Sist torsdag prøvde jeg meg på samskriving, elevene satt i grupper og skulle svare på en rekke spørsmål fra et pensumsdokument. Kanskje ikke det som egner seg mest til samskriving, men skitt au. Elevene kom godt igang, virket det som, og jeg hadde planer om at vi skulle diskutere hvordan det hadde gått på slutten av timen. Men så, ti over tre, kom det beskjed over skolens intercom at det var meldt orkan fra klokken fire, og rektor ønsket at vi skulle avslutte undervisningen. Dermed ble det ingen refleksjon over hvordan det hadde gått med samskrivingen. Og siden jeg ikke har undervisning på fredager, var syk på mandag, og hadde prøve i dag, så fikk jeg aldri sjansen igjen. Så jeg må nok prøve på nytt en annen gang. Men; det virket som elevene likte oppgaven, og jeg kunne observere det samme som jeg har lest fra andre som har prøvd samme type opplegg, at elevene blir litt forvirret i starten, men at de kommer i gang etterhvert og fordeler roller seg imellom.

Så, jeg har kommet igang, men har fremdeles en del arbeid å gjøre om jeg skal lykkes i å, som Arne Krokan sier det, endre mine arbeidsmetoder. Det krever arbeid å bli en smart lærer, selv for en IKT-lærer med lang fartstid på sosiale medier (mer om det senere).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *